[O2] FL Wymiana wyłącznika świateł na taki z funkcją AUTO
Zamieszczone przez Ceed1
Źle węszysz.
He, he nie tylko patrzę na miejscowości. Ostrów Wielkopolski, Gniezno, Gostyń, Chojnów to min zagłębia tak zwanych ulepów, całe rodziny w tych zagłębiach pracują
[O2] FL Wymiana wyłącznika świateł na taki z funkcją AUTO
Mając O2 FL :!: Elegance, zdarza się, że mamy czujnik deszczu i zmierzchu, oraz lusterko samościemniające się. Jednakże poskąpiliśmy kasy na zestaw Light Assistant. Nic straconego. Można to dołożyć, a różnicę w kosztach przeznaczyć na coś innego.
Wymagane jest:
- zainstalowany i działający czujnik deszczu
- dostęp do VCDS
- nowy wyłącznik z funkcją AUTO
- 10 minut czasu
Krok 1 - demontaż starego wyłącznika (ten instruktaż pochodzi z Tourana, ale u nas jest dokładnie tak samo):
W bajcie 17 zaznaczamy:
Bit 4 - Assistance Driving Light Active - sterownik wtedy wie, że ma wyłacznik z AUTO
Bit 5 i 6 - uruchamiamy Coming/Leaving Home
Bit 3 - uruchamiamy coming/leaving home przez halogeny (wedle uznania)
W bajcie 12 - ODZNACZAMY bit 2, zgodnie z opisem 0 = Automatic
W czujniku RLS sprawdzamy sobie Bajt 0, czy wszsytko jest tak jak chcemy.
RLS powinien być oryginalnie zakodowany na Coding: 0730ED
Mozna uruchomic CH/LH bez czujnika na stale? Tzn zeby zawsze zapalaly sie halogeny po otwarciu/zamknieciu na 20 sekund na przyklad?
To, że LH i CH można uruchomic bez czujnika zmierzchu i włacznika Auto to ja wiem, ale czy te funkcje można przełączyć na halogeny, u mnie bajt 17 w kodowaniu wyglada zupełnie inaczej.
Co to są funkcje?
Byte 17 Bit 3 Diagnostyka Terminal 50 aktywnych
Byte 17 Bit 4 Daylight Running Light przyciemnione światła mijania
Byte 17 Bit 5 Przednie reflektory przeciwmgielne wyłączone z High Beam
greg44, bo ty masz starą elektrykę jak Golf 5, tu nie ma z tego co kojarzę u siebie opcji na przeciwmgielne i w starej inne bity się zaznacza, jak cos mogę do starej napisać jakie można włączyć.
poza tym, bez czujnika zmierzchu LH nie będzie działać.
Jeżeli ktoś nie ma czujnika ani wyłacznika Auto, to nie będzie działać, nie ważne w jakim aucie. Uwierzę, jak zobaczę filmik...
LH czyli po otwarciu auta mi działa świeci po odpowiednim zaprogramowamu w Maxidocie czasu świecenia i ewentualnie ponownym naciśnięciu guzika otwierania w kluczyku
CH działa po zostawieniu włącznika na światłach mijania, wyjęciu kluczyka i zamknięciu auta, nie wiem od jakiego momentu liczony jest czas świecenia. U mnie po uaktywnieniu bez czujnika tak to działa, tak się bawiłem, ze aż akumulator rozładowałem :roll: . Oczywiście świeca się światła przód i tył pozycje z podświetleniem tablicy, z uwagi, ze mam xenony to chciałbym włączyć halogeny.
PS
A przełącznik Auto bedzie działał w OII od Passata CC, testował ktoś taki patent?
Jeśli bym miał na chwilę dostęp do przełącznika z AUTO to bym mógł sprawdzić jeden bit w starej elektryce, bo chyba znalazłem bit dzięki któremu na zerze nic nie świeci a na AUTO w dzień są dzienne.
Byte 25 Bit 5 (0=DRL on LDS off/1=No DRL on LDS off)
Mozna uruchomic CH/LH bez czujnika na stale? Tzn zeby zawsze zapalaly sie halogeny po otwarciu/zamknieciu na 20 sekund na przyklad?
To, że LH i CH można uruchomic bez czujnika zmierzchu i włacznika Auto to ja wiem, ale czy te funkcje można przełączyć na halogeny, u mnie bajt 17 w kodowaniu wyglada zupełnie inaczej.
Co to są funkcje?
Byte 17 Bit 3 Diagnostyka Terminal 50 aktywnych
Byte 17 Bit 4 Daylight Running Light przyciemnione światła mijania
Byte 17 Bit 5 Przednie reflektory przeciwmgielne wyłączone z High Beam
A ja tego nie wiem i wlasnie o to pytam. widzialem chyba taka opcje w O2 przed fl i chcialbym cos takiego u siebie
Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych www.nawmar.pl
Czyli w OII przed FL jak włoży przełącznik z Auto to da się tak ustawić elektrykę, aby na auto włączały się dzienne a w pozycji O nic się nie paliło. Ktoś pomoże testował ktoś ten patent? (Mówimy tu oczywiście sytuacji bez czujnika zmierzchu, narzazie )
Czyli w OII przed FL jak włoży przełącznik z Auto to da się tak ustawić elektrykę, aby na auto włączały się dzienne a w pozycji O nic się nie paliło. Ktoś pomoże testował ktoś ten patent? (Mówimy tu oczywiście sytuacji bez czujnika zmierzchu, narzazie )
ja miałem włacznik z auto - w pozycji 0 włanczaly sie halogeny jako dzienne....i bylo ok! Bo mija sie z sensem zeby miec włącznik auto i ustawiony tryb skandynawski......bo w tym właczniku własnie pozycja "auto" ma to robic!
Tak tylko, że tych "dziennych" nie da się wyłączyć, dlatego jak chcesz jeździć bez światełek to dobrze by mieć taka możliwość.
to kupujesz włacznik z auto i nic nie grzebiesz w kompie tj nie włanczasz trybu amreykanskiego, skndynawskiego itd. I wtedy w pozycji 0 nic Ci sie nie świeci
A w pozycji Auto świecą się normalne mijania, czyli tryb skandynawski, to po co w ogóle kupować włącznik jak mogę włączyć sobie mijania normalnym włącznikiem, żadna rewelacja.
bo nie ma znaczenia czy tryb skandynawski, czy amerykański
to albo na auto masz halogeny jako dzienne albo mijania
i przy maniu halogenów jako dzienne - w tunelu lub wieczorem same przełączają się na mijania
[ Dodano: Wto 01 Lis, 11 21:06 ]
przy braku RLS też nie widzę potrzeby zmieniania wł. na auto
zakodowałbym tak:
0 - tryb dziennych przez halogeny w trybie amerykańskim - czyli tylko halogeny, reszta off, wyłączane ręcznym
pozycje - pozycje
światła - światła
[ Dodano: Wto 01 Lis, 11 21:07 ]
nikt Ci nie odpowie co będzie na wł. z AUTO w trybie AUTO, ale bez podłąćzonego i zakodowanego RLS
Komentarz